Sezon na kasztany jadalne występuje jesienią. Najczęściej dojrzewają one już w październiku, a następnie spadają z drzew. Dopiero potem można je dostrzec na sklepowych półkach. Obecnie można je kupić już praktycznie w każdym sklepie, nawet w dyskontach.

Jedzenie kasztanów

Kasztany jadalne charakteryzują się tym, że można je jeść na różne sposoby. Jednym z nich jest spożycie ich na surowo. Innym sposobem jest najpierw ich obranie, a potem starcie na tarce oraz połączenie wraz z cukrem. Tak można przygotować kasztanowy krem, który jest mało spotykany na co dzień. Można go zaserwować w formie deseru. Natomiast dojrzałe już kasztany można zmielić, a potem na tej bazie sporządzić bezglutenową kasztanową mąkę. Mimo tego, że nie należy ona do najtańszych to jest idealna i przeznaczona zwłaszcza dla osób zmagających się z alergią albo nietolerancją.

Kasztany jadalne – zastosowanie zdrowotne

Kasztany jadalne cechują się ogromnym zdrowotnym zastosowaniem. Jednym z nich jest zwalczanie dolegliwości trzustki, jednakże wszystko zależy od tego, jaką metodą przetworzy się je, a potem poda. Wystarczy upiec pestki z tego drzewa na ogniu i jeść je jeszcze zanim są ciepłe. Proces polega na tym, że trzustka początkowo ogrzeje, a następnie powinna powrócić już do zdrowia. Zgodnie z zaleceniami św. Hildegardy, jadalny kasztan potrafi leczyć również dolegliwości wątroby. W tym celu należy zgnieść miąższ tego produktu i umieścić je w miodzie. Proporcje wynoszą 3 łyżki stołowe jadalnych kasztanów na 1– g miodu. Poza tym, prażone kasztany jadalne działają na śledzionę.

Kasztany jadalne są także zalecane w przypadku bólu głowy, problemów związanych z koncentracją czy też pamięcią. Zgodnie z zaleceniami św. Hildegardy, powinno się ugotować ich wewnętrzną część w wodzie, ale beż żadnych dodatków. Później po odcedzeniu można już te owoce zjeść na pusty żołądek. To ma sprawić, iż mózg nie tylko napełni się, ale również nerwy staną się znacznie mocniejsze, dzięki czemu odejdą wreszcie uciążliwe bóle głowy.

Kasztany jadalne – zastosowanie w kuchni

Kasztany jadalne, jeśli chce się jeść surowe to trzeba wcześniej usunąć z nich twardą skórę. Dodatkowo, można je nie tylko gotować, ale też piec. Stanowią one świetne nadzienie do mięs. Poza tym, jadalnymi kasztanami można konserwować kompoty albo zmielić je. Przygotowaną mąkę na podstawie tego cennego owocu można wykorzystać przygotowując jakiekolwiek wyroby cukiernicze, pudding, chleb. Innym zastosowaniem jadalnych kasztanów jest baza do zagęszczania zup. Ponadto, ten produkt można również zastosować jako substytut kawy. Ciekawostką jest wykorzystanie ich nawet do ekstrahowania cukru.

 

 

Kasztany jadalne Tags: