Kasztany jadalne (https://www.bee.pl/kasztany-jadalne-wlasciwosci-przepisy-zastosowanie-a-647.html) charakteryzują się wieloma cennymi właściwościami. Mimo to, nie są zbyt popularne. Ponadto, nie są one ogólnodostępne. Dostaniemy je przeważnie w dużych supermarketach. Warto wprowadzić je do swojego menu, gdyż oprócz prozdrowotnych właściwości charakteryzuje je doskonały smak. Ponadto, można je wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów.

Za co warto docenić kasztany jadalne?

Kasztany jadalne zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Przede wszystkim, stanowią one bogatą skarbnicę witamin z grupy B. Stymulują one układ odpornościowy oraz sprawiają, że nasz mózg pracuje zdecydowanie lepiej. W kasztanach jadalnych nie brak jest również magnezu, który jest szczególnie wskazany w przypadku problemów ze skurczami oraz drżeniem mięśni. Ponadto, w tym produkcie spożywczym znajdują się spore ilości sodu, cynku oraz selenu. Dwa ostatnie minerały działają szczególnie dobrze w przypadku problemów skórnych. Dzięki nim nasza cera, włosy oraz paznokcie mogą wyglądać na zdrowsze. W kasztanach jadalnych znajdują się także spore ilości błonnika, który jest nieodzowny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Trzeba jednak pamiętać o tym, iż w kasztanach jadalnych znajdują się spore ilości węglowodanów. Z tego też względu na produkt ten powinny uważać osoby borykające się z cukrzycą oraz insulinoopornością.

Jakie zastosowanie znalazły kasztany jadalne?

Kasztany jadalne znalazły naprawdę wszechstronne zastosowanie. Z powodzeniem można upiec je w piekarniku oraz podać z ulubionymi warzywami czy sztuką mięsa. Ponadto, kasztany wspaniale smakują, jeśli potraktujemy je jako składnik sosu pieczeniowego. Wreszcie, kasztany jadalne mogą stanowić doskonały dodatek do sałatki. Można przygotować z nich również smakowity pudding. Będzie można zaserwować go na słodko z dodatkiem ulubionych owoców, wiórków kokosowych oraz surowego kakao. Dobrym rozwiązaniem będzie również zakup mąki z kasztanów. Jest ona bezglutenowa, dlatego z powodzeniem mogą korzystać z niej osoby borykające się z celiakią. Mąka z kasztanów jest bardzo plastyczna, dlatego z powodzeniem można przygotować z niej większość tradycyjnych mącznych potraw. Mowa tu przede wszystkim o naleśnikach, ale także o ciastach czy ciasteczkach. Mąkę kasztanową możemy przygotować samodzielnie lub też zdecydować się na zakup gotowego produktu w sklepie. Najlepiej zrobić zakupy w sklepach z ekologiczną żywnością. Wówczas będziemy mogli być pewni tego, że produkt, po który sięgamy jest wysokiej jakości.

 

Kasztany jadalne Tags: